VÅRE VEIVISERE

Fareshta Shaheed, Turleder 

Fareshta Shaheed er fra Afghanistan. I 2013 kom hun til Norge og Hemsedal. Da var naturen ingen nær venn. Nå er hun turleder i DNT og har fått et nytt liv.

Du må bare tørre å gå inn i naturen så vil du se. Naturen diskriminerer ingen. Den behandler alle likt. I naturen er vi alle mennesker. Og det vi får ut av å være ute... Ja, jeg vil si det så sterkt som at jeg har fått et helt nytt liv av å være på tur med DNT.  Fareshta Shaheed

Hvordan kom du i kontakt med DNT? 

I 2013 var jeg med i kvinnegruppa til Røde Kors, og en kveld hold Havva Ince en times kurs for oss om DNT. Kurset handlet om å bli kjent med norsk natur, og jeg ble umiddelbart nysgjerrig. Etter kurset spurte Havva om jeg hadde lyst til å være med på Galdhøpiggen. Hun fortalte at en gruppe som var nye i Norge skulle gå dit, til Norges høyeste topp, sommeren etter. Jeg sa ja, og så ble jeg med i turgruppa som møttes to ganger i uka for å gå på tur og trene til toppturen.  

Hva slags aktiviteter har du vært med på? 

Jeg har vært med på mange turer med den internasjonale turgruppa i Drammen. Både toppturer og hytteturer. Jeg har vært med på ferskingkurs og skikurs. Jeg har tatt kurs for å bli turleder og sommeren 2018 hadde jeg flere turer som turleder på Hardangervidda, både med flyktninger og folk som er nye i Norge og helt vanlige nordmenn.  

Har du en favoritt-tur eller favorittaktivitet? 

Jeg er veldig glad i nærtur. Noe av det jeg synes er mest fantastisk med Norge er at naturen ligger rett uten for husveggen til de fleste av oss, og at det ikke er farlig å ferdes i den. Jeg kommer fra Afghanistan og der var det helt motsatt, naturen var farlig og det var ikke trygt å gå på tur. Den første tiden min i Norge bodde jeg i Hemsedal, og til å begynne med var jeg redd for naturen der. Jeg fikk sovemedisin fra legen, fordi jeg var så urolig. Men da jeg begynte å bli kjent med den norske naturen, først via Røde Kors og senere via DNT, oppdaget jeg at jeg ble roligere av å være ute. Jeg fikk det mye bedre når jeg hadde vært på tur. Jeg sluttet å bruke sovemedisin og fikk et bedre liv.  

Mange har lyst til å bruke naturen mer, men synes det er vanskelig å komme i gang. Har du noen gode tips? 

Du behøver ikke å starte med en 60 kilometer lang tur over Hardangervidda. Eller å gå til Galdhøpiggen. Begynn i din bakgård. Din nærmeste skog. Du må bare tørre å gå inn i naturen så vil du se. Naturen diskriminerer ingen. Den behandler alle likt. Det er det samme hva slags hudfarge du har, hvilken religion du tilhører, eller kultur du kommer fra. I naturen er vi alle mennesker. Og det vi får ut av å være ute... Ja, jeg vil si det så sterkt som at jeg har fått et helt nytt liv av å være på tur med DNT.