Våre veivisere

Andreas Hval, padler fra Drammen 

Jeg har dårlig syn, og det et vanlig menneske ser på 60 meter, det ser jeg når jeg er 6 meter unna. Derfor sanser jeg padlingen på min egen måte, og det er en nydelig opplevelse. Andreas Hval, Drammen

Har du en favoritt-tur eller favorittaktivitet?  

Jeg har vært fascinert av kajakk i mange år, men vært usikker på hvor jeg skulle begynne. Jeg har dårlig syn, og det et vanlig menneske ser på 60 meter, det ser jeg når jeg er 6 meter unna. Derfor sanser jeg padlingen på min egen måte, og det er en nydelig opplevelse. Det er noe med stillheten og lyden av vann og bølgeskvulp. Jeg er også svært glad i alle fire årstidene og noe av det beste jeg vet er når skisesongen starter tidlig. Da skjer det noe med meg, det er veldig forfriskende.  

Hvordan kom du i kontakt med DNT?  

I 2018 tok jeg kontakt med Gyldenløve Kajakklubb, som er en del av DNT Drammen, og hørte om det var noe jeg kunne forsøke meg på. Det er en balansekunst så jeg var usikker, men padleklubben tok meg i mot med åpne armer og sa at dette må vi bare teste og se hvor det bærer. Det var ikke noe problem. Jeg fikk første prøve i en liten speiderkajakk som er bygget for de som er usikre på stabiliteten, og deretter tok jeg skrittet videre til en normal kajakk. Det er som å begynne å sykle, du må bare teste deg frem for å få følelsen med balansen.  

Hva gir det deg å være på tur? 

Når jeg bruker kroppen litt, står på litt, svetten spruter. Da liker jeg meg best. Jeg er en fyr som må famle litt, jeg må tryne litt. Ute så kjenner jeg likevel at dette er noe jeg mestrer, og noe jeg trenger, for jeg er nærmest avhengig av å komme meg ut i skogen, på vannet, eller til en hytte. 

Har du noen råd til de som synes der vanskelig å komme i gang med friluftsliv?  

Jeg tror alle klarer å komme seg ut i naturen på en eller annen måte. Til de som sitter og inne og ikke benytter seg av anledningen så vil jeg si at du ikke vet om du fikser det eller ei før man har forsøkt. Hvis man er usikker så er det bare å prøve, og jeg snakker av erfaring, for jeg er nærmest avhengig av å komme meg ut i skogen, på vannet, eller til en hytte. Samtidig så er det å mosjonere for den fysiske helsa er vel og bra, men du skal ikke glemme den psykiske helsa heller. 

Aktiviteter og turer for funksjonshemmende

Ingen kommende aktiviteter.